Pirkanmaan Pool ry.

SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU  


 

Pirkanmaan liigacupia koskevat erityissäännöt

Pirkanmaan Pool ry. on jo monen vuoden ajan järjestänyt liigacup-nimeä kantavan biljardikilpailun. Yleensä alkuvuodesta pelattavassa liigacupissa kaikkien sarjatasojen joukkueet pelaavat toisiaan vastaan tasoituksin.

Ylös

Pelisysteemi ja tasoitukset

Pelimuotona on 8-pallo. Ottelut pelataan nelihenkisin joukkuein. Ellei erikseen mainita tai sovita, noudatetaan Pirkanmaan Pool-liigan yleisiä sääntöjä. Ne löytyvät PM-Poolin nettisivujen liigainfosta.

Liigacup pelataan nimensä mukaisesti suorana cupina, joten joukkue putoaa pois kilpailusta heti ensimmäisestä otteluhäviöstä. Tasapelejä ei ole, joten jos pelit ovat 2-2 ja erätkin tasan, voittaja ratkaistaan spottipallokilpailulla (ks. lisätietoja alta).

Tasoitukset ja muut pelisysteemin yksityiskohdat, kuten myös kilpailusta pudonneiden losers cup ja siihen osallistumaan oikeutetut, päätetään vuosittain. Joka tapauksessa mestaruussarjassa pelaavat antavat tasoitusta alemmilla sarjatasoilla pelaaville.

Ylös

Erilaisten joukkueiden määritelmät

Liigacup on kaikille avoin biljardikilpailu. Liigacupiin voivat osallistua liigajoukkueet ja ns. villit joukkueet. Lisäksi yhdistelmäjoukkueet ovat mahdollisia.

  • Liigajoukkue on tässä tapauksessa joukkue, jonka kaikki pelaajat pelaavat liigaa samassa joukkueessa. Liigajoukkueeksi katsotaan myös sellainen ryhmittymä, jossa esim. 1-3 pelaajaa pelaavat Pool-liigaa samassa joukkueessa ja loput pelaajat eivät ole vielä pelanneet liigaa lainkaan kuluvana kautena.
     
  • Joukkue tulkitaan ns. villiksi joukkueeksi, jos yksikään sen pelaajista ei ole pelannut Pirkanmaan Pool-liigassa kuluvan kauden aikana. Myös liigajoukkueiden "ylimääräisten" pelaajien muodostamat joukkueet tulkitaan villeiksi joukkueiksi.
     
  • Yhdistelmäjoukkueeksi liigacupiin mielivä porukka katsotaan silloin, jos siinä pelaavat edustavat kukin eri liigajoukkuetta (ts. kaikki pelaavat liigaa). Kuitenkin siinä tapauksessa, että yksi pelaajista pelaa liigaa joukkueessa A ja ko. joukkue osallistuu liigacupiin, tulkitaan yhdistelmäjoukkue villiksi joukkueeksi. Yhdistelmäjoukkueesta voidaan puhua vain siinä tapauksessa, että pelaajien liigassa edustamia joukkueita ei ole mukana liigacupissa.
Ylös

Tasoitusten ja osanottomaksujen määräytyminen

Liigajoukkueet:
Jos Pool-liigassa pelaava joukkue saa jalkeille esim. kolme joukkuetta liigacupiin, on näistä ensimmäisen osanotto ilmainen, mutta muut joutuvat maksamaan osanottomaksun, koska ne tulkitaan villeiksi joukkueiksi. Pelaajien tasoitukset riippuvat Pool-liigan sarjatasosta.

Villit joukkueet:
Villit joukkueet voivat osallistua liigacupiin maksamalla osanottomaksun. Pelaajien henkilökohtaiset tasoitukset määritetään ennen kilpailun alkua ja niitä voidaan muuttaa kilpailun aikana. Villin joukkueen pelaajat eivät välttämättä pelaa samalla tasoituksella.

Yhdistelmäjoukkueet:
Joukkueiden ei tarvitse maksaa osanottomaksua. Pelaajien tasoitukset määräytyvät heidän edustamiensa liigajoukkueiden sarjatasojen mukaisesti.

Ylös

Liigacup-pelaajien edustuskelpoisuus sarjaotteluissa

Mikäli pelaaja pelaa liigacupissa ns. villissä joukkueessa, on hän vapaa edustamaan Pirkanmaan Pool-liigan sarjakaudella mitä tahansa joukkuetta, mutta vain yhtä.

Jos joukkue pelaa liigacupissa liigajoukkueen nimellä, joukkueeseen kuuluvat ovat kuluvan kauden ajan edustuskelpoisia vain tässä yhdessä joukkueessa. Liigacupissa liigajoukkuetta A edustavilla on oikeus pelata Pool-liigaa saman kauden aikana vain joukkueessa A.

Ylös

Spottipallokilpailu lyhyesti

Koska pelataan 8-palloa, spottipallokisassa on maalauspakko. Pisteellä olevaa 8-palloa lyödään vapaasta käsipallosta aloituslinjan takaa. Pelaajat lyövät ottelussa käytetyn, arvotun pelijärjestyksen mukaisesti. Jokainen yrittää kertaalleen omalla vuorollaan. Mikäli kaikki pelaajat ovat lyöneet ja tilanne on edelleen tasan, alkaa kierros alusta äkkikuolemaperiaatteella (sudden death). Spottipalloja jatketaan, kunnes toisen joukkueen pelaaja onnistuu ja toisen ei.


 

Huomioitavaa

Sääntöjä on päivitetty viimeksi 01.08.2023. Muutokset mahdollisia.

Katso myös

Pelisysteemi ja tasoitukset

Erilaisten joukkueiden määritelmät

Tasoitusten ja osanottomaksujen määräytyminen

Liigacup-pelaajien edustuskelpoisuus sarjaotteluissa

Spottipallokilpailu lyhyesti


SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU