Pirkanmaan Pool ry.

SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU  


 

Pirkanmaan Biljardikauppa.fi Pool-liiga 2023-2024

Biljardikauppa.fi

Pirkanmaalaisille avointa biljardiliigaa, Pirkanmaan Biljardikauppa.fi Pool-liigaa, pelataan kaudella 2023-2024 neljän pelaajan joukkueilla. Pirkanmaan Pool-liigan 34. sarjakauteen osallistuu 53 joukkuetta ja reilusti yli 400 pelaajaa eri puolilta Pirkanmaata.

Galaxie Center

Pirkanmaan Pool-liiga muodostuu kolmesta sarjatasosta: mestaruussarja, 1. divisioona ja 2. divisioona. Uudet joukkueet aloittavat 2. divisioonasta. Mestaruussarjassa pelataan 10-palloa, kun taas 1. ja 2. divisioonassa pelimuoto on 9-pallo.

Liigaa pyörittää Pirkanmaan Pool ry. Kauden 2023-2024 pääyhteistyökumppanit ovat Suomen Biljardikauppa Oy (Biljardikauppa.fi) ja Galaxie Center Tampere.

Ylös

Joukkueiden ilmoittautuminen liigaan

Ilmoittautumisaika sarjakaudelle 2023-2024 on päättynyt.

Ylös

Osallistumismaksut

Osallistumismaksut määräytyvät joukkueen sarjatason mukaan:

 • mestaruussarja 190 € / joukkue
 • 1. divisioona 160 € / joukkue
 • 2. divisioona 130 € / joukkue

Maksu kattaa koko kauden pelit ja Biljardi-lehden vuosikerran. Maksu sisältää lisäksi osallistumisen Pirkanmaan liigacupiin, jossa kaikkien sarjatasojen joukkueet pelaavat toisiaan vastaan tasoituksin. Muita maksuja ei kerätä. Pöytävuokriakaan ei kerätä ainakaan vierasjoukkueelta.

Huom! Osallistumismaksut on maksettava kaikkien sarjatasojen osalta 31.08.2023 mennessä Pirkanmaan Pool ry:n tilille NORDEA-TAMPERE FI2411463000854056 (BIC/SWIFT: NDEAFIHH). Maksettaessa on mainittava joukkueen nimi. Jos maksua ei suoriteta ajoissa, joukkueella ei ole pelioikeutta liigassa.

Jos liigajärjestäjät päättävät, että koko liigakausi jää pelaamatta esim. pandemian takia, osallistumismaksut palautetaan joukkueille. Liigakauden muutoin keskeytyessä ennen aikojaan liigajärjestäjien päätöksellä tehdään ratkaisut asian tullessa eteen.

Ylös

Joukkueen sarjatatason määräytyminen

Pool-liiga muodostuu kolmesta sarjatasosta, jotka ovat mestaruussarja, 1. divisioona ja 2. divisioona. Uudet joukkueet aloittavat alimmalta sarjatasolta, 2. divisioonasta.

Liigaa edellisellä kaudella pelannut joukkue jatkaa seuraavalla kaudella pääsääntöisesti sillä sarjatasolla, mikä sille on määräytynyt päättyneen kauden menestyksen perusteella.

Kaudesta 2015-2016 alkaen Pirkanmaan Pool-liigassa joukkueet voivat anoa villiä korttia haluamalleen sarjatasolle. Villiä korttia voi anoa Pirkanmaan Pool ry:n hallitukselta kirjallisesti. Kautta 2023-2024 koskevat anomukset on tehtävä viimeistään 24.08.2023. Anomuksessa on oltava hyvät perustelut villille kortille ja vähintään neljän pelaajan nimi, jotka joukkueessa pelaavat, jos villi kortti myönnetään. Hallitus käsittelee anomukset ja ilmoittaa päätöksistään joukkueille.

Alla muutama esimerkki liigaa jo pelanneen joukkueen sarjatason määräytymisestä ja siitä, missä tapauksessa vanha joukkue tulkitaankin uudeksi joukkueeksi, joka on oikeutettu vain 2. divisioonaan.

Nimeään ja kotipelipaikkaansa ennen liigakautta vaihtavan joukkueen sarjataso

Jos joukkueella on sarjapaikka mestaruussarjassa tai 1. divisioonassa, mutta joukkue vaihtaa nimeään ja kotipelipaikkaansa ennen seuraavan kauden alkua ja haluaa kaikesta huolimatta ilmoittautua mestaruussarjaan tai 1. divisioonaan, tässä tapauksessa vähintään kolmen joukkueen edelliskauden pelaajista on pelattava joukkueen kokoonpanossa uuden kauden aikana. Jos joukkueen kokoonpano uudistuu tuota enemmän, tällöin joukkue tulkitaan uudeksi joukkueeksi ja se voi ilmoittautua vain 2. divisioonaan.

Saman sarjatason ja pelipaikan joukkueiden sarjataso niiden yhdistyessä

Jos joukkueella on sarjapaikka mestaruussarjassa tai 1. divisioonassa, mutta joukkue haluaa yhdistyä yhden tai useamman sen kanssa samalle sarjatasolle oikeutetun ja samassa pelipaikassa kotiottelunsa pelaavan joukkueen kanssa, yhdistymisen tuloksena syntyvä joukkue on oikeutettu vaihtamaan nimeään ja jatkamaan sarjatasollaan, mikäli kaikista yhteen liittyvistä joukkueista on mukana vähintään yksi joukkueen edelliskauden pelaaja. Ei siis vaadita kolmea pelaajaa kustakin joukkueesta vaan yksi riittää. Yhdistymisen myötä syntyneellä joukkueella on luonnollisesti vain yksi sarjapaikka sarjatasolleen riippumatta siitä, monenko joukkueen edelliskauden pelaajista uusi joukkue on muodostettu.

Saman pelipaikan, mutta eri sarjatasojen, joukkueiden sarjataso niiden yhdistyessä

Jos joukkueella on sarjapaikka mestaruussarjassa tai 1. divisioonassa, mutta joukkue haluaa yhdistyä yhden tai useamman sen kanssa eri sarjatasolle oikeutetun ja samassa pelipaikassa kotiottelunsa pelaavan joukkueen kanssa, yhdistymisen tuloksena syntyvä joukkue on oikeutettu vaihtamaan nimeään ja jatkamaan sarjatasollaan tai ottamaan jonkun toisen yhdistymisen myötä lakkautettavan joukkueen sarjapaikan jollakin toisella sarjatasolla, mikäli kaikista yhteen liittyvistä joukkueista on mukana vähintään yksi joukkueen edelliskauden pelaaja. Ei siis vaadita kolmea pelaajaa kustakin joukkueesta vaan yksi riittää. Yhdistymisen myötä syntyneellä joukkueella on luonnollisesti vain yksi sarjapaikka riippumatta siitä, monenko joukkueen edelliskauden pelaajista uusi joukkue on muodostettu.

Joukkueen nousuhaluttomuus, palkintorahat ja sarjatason määräytyminen

Jos joukkue kieltäytyy nousemasta mestaruussarjaan tai 1. divisioonaan sarjatasoa alempaa ja joukkueen kotiottelupaikan kelpoisuus ei riitä (ts. biljardipöytä tai muut peliolosuhteet eivät täytä ylemmän sarjatason asettamia sääntövaatimuksia), joukkueella ei ole nousupakkoa. Joukkue saa palkintorahansa normaaliin tapaan ja sillä on oikeus jatkaa liigassa aiemmalla sarjatasollaan.

Jos em. pelipaikkakelpoisuusongelmaa ei ole, palkintorahan vastaanottamalla joukkue hyväksyy nousunsa sarjatasoa ylemmäs. Ellei joukkue tämän jälkeen käytäkään paikkaansa sarjaporrasta ylempänä, joukkueen saamat palkintorahat palautetaan Pirkanmaan Pool ry:lle ilmoittautumisajan puitteissa ja joukkue saa ilmoittautua aiemmalle sarjatasolleen. Ellei joukkue palauta saamiaan palkintorahoja ilmoittautumisajan puitteissa, joukkueella on oikeus ilmoittautua vain alimmalle mahdolliselle sarjatasolle.

Ylös

Pelipaikka- ja pöytävaatimukset

Joukkue voi olla joko pubi, sali, työpaikka tai mikä tahansa ryhmä, kunhan se ilmoittaa paikan, missä pelaa kotiottelunsa. Samasta paikasta sallitaan useampia joukkueita, mutta pelaajille joukkueen vaihtaminen kesken kauden on kiellettyä, ellei kyseessä ole pelaaja, joka on syyskaudella pelattuaan anonut joukkuesiirtoa ja saanut luvan vaihtaa joukkuetta. Joukkue voi vaihtaa kotipelipaikkaansa sarjakauden aikana.

Katso myös: Pelaajan joukkuesiirto ja pelaaminen useammassa joukkueessa

Joukkueiden kotipelit on pelattava enintään 50-60 kilometrin päässä Tampereelta. Lisäksi juniorijoukkueilla on oltava vieraspelimatkoillaan mukana täysi-ikäinen henkilö.

Pöytävaatimukset eri sarjatasoilla ovat seuraavat:

 • mestaruussarjassa 9-jalkainen pool-pöytä
 • 1. divisioonassa 8- tai 9-jalkainen pool-pöytä
 • 2. divisioonassa 7-, 8- tai 9-jalkainen pool-pöytä

Pöytien, joissa on oltava normaalit vallit ja verat, mitat ovat seuraavat:

 • 7' (pelialue 192 x 96 cm)
 • 8' (pelialue 224 x 112 cm)
 • 9' (pelialue 254 x 127 cm)

Kaikilla sarjatasoilla pöytien pussikoko tulee olla normaali ja pallokoko noin 57 mm.

Kaikilla sarjatasoilla pelipöydän ympärillä on joka paikassa oltava vähintään sen verran tilaa, että lyöminen sääntöjen sallimalla kepillä on mahdollista. Muussa tapauksessa pelipaikka ei täytä peliolosuhteille asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Lisäksi mestaruussarjassa pöydän ympärillä tulee olla riittävästi tilaa pelata, noin 150 cm ympäriinsä.

Rajatapauksissa pöytien pelikelpoisuudesta Pirkanmaan Pool-liigaan päättää Pirkanmaan Pool ry:n kilpailutoimikunta.

Jos omalla työpaikallasi tai pubissasi ei ole virallista pöytää, voi pelivuoron varaamisesta sopia jonkun salin tai toisen ravintolan kanssa, jossa on useampia pöytiä.

Huom! Kaudesta 2010-2011 alkaen tupakointi pelipaikoissa on kiellettyä liigaotteluiden aikana. Toisin sanoen pelitapahtumat ovat savuttomia. Erillisiä tupakkataukoja ei pidetä. Omaa pelivuoroaan odottelevat voivat edelleen tarvittaessa tupakoida ulkona tai pelipaikan tupakkakopissa. Nuuskan käytöstä ja sähkötupakoinnista pelipaikat voivat jatkossakin päättää itse, sallivatko ne vai eivät.

Ylös

Ottelu- ja pistesysteemi

Liigassa pelataan siten, että kussakin sarjapelissä joukkuetta edustaa neljä pelaajaa. Jokainen pelaaja pelaa ainoastaan yhtä vastajoukkueen pelaajaa vastaan. Vastakkain pelaavat arvotaan ennen ottelun alkua. Pelaajat eivät siis saa keskenään sopia itselleen mieluisia vastapelaajia.

Huom! Kaudesta 2013-2014 alkaen mestaruussarjassa, mutta ei muilla sarjatasoilla, on käytössä ns. kotietusääntö. Kotijoukkue saa päättää, kuka sen pelaajista pelaa ketäkin vierasjoukkueen pelaajaa vastaan.

Katso myös: Luovutukset ja vajaalukuisilla joukkueilla pelaaminen

Mestaruussarjassa pelataan 10-palloa systeemillä paras yhdeksästä (viiteen erävoittoon), joten mestaruussarjan ottelu voi päättyä esim. 4-0 erien ollessa 20-0. 1. divisioonassa pelataan 9-palloa ja voittoon vaaditaan viisi erää. Myös 2. divisioonassa pelimuotona on 9-pallo, mutta voittoon tarvitaan neljä erää.

Kaudesta 2015-2016 alkaen Pirkanmaan Pool-liigassa 9-palloa pelattaessa pakka tehdään siten, että pakan kärkipallo on pallo numero yksi ja pallo numero yhdeksän on alapisteellä. Yhdeksikkö laitetaan alapisteelle pakantekotavasta riippumatta.

Liigaotteluissa ensimmäisen erän aloittaja valitaan teikkaamalla. Teikkauksen voittanut pelaaja saa valita, aloittaako hän itse avauserän vai antaako hän vastustajansa aloittaa. Muut erät aloittaa aina edellisen erän voittanut pelaaja, joten ei käytetä vuoroaloituksia.

Kaikilla sarjatasoilla voitosta saa kolme pistettä ja tasapelistä yhden pisteen.

Pirkanmaan Pool-liigassa runkosarja muodostuu pääsääntöisesti ennen joulua pelattavasta syyskaudesta ja vuoden alkupuolelle ajoittuvasta kevätkaudesta. Kaikki syyskauden runkosarjaottelut on pelattava ennen kevätkauden alkua. Liiga pelataan voimassa olevilla Suomen Biljardiliitto ry:n virallisilla säännöillä.

Huom! Suomen Biljardiliitto ry:n tietyt kilpailusäännöt (esim. pelin ennenaikainen luovutus ilman pätevää syytä, nuuskan käyttö pelin aikana ja alkoholin nauttiminen käynnissä olevan pelin aikana) sekä niistä seuraavat toimenpiteet eivät kuitenkaan koske Pirkanmaan Pool-liigaa, koska kyse ei ole SBiL:n alaisesta kilpailutoiminnasta. Pelipaikoilla on kuitenkin oikeus kieltää päihtyneenä pelaaminen ja päihdyttävien aineiden tuonti.

Ylös

Tasapisteissä olevien paremmuuden määräytyminen

Joukkueiden pisteiden, voittojen, tasapelien ja tappioiden ollessa tasan niiden keskinäinen paremmuus määräytyy voitettujen pelien (+P) perusteella. Jos pelitkin ovat tasan, on eniten eriä voittanut joukkue muita edellä.

Pelaajien pisteiden, pelaamalla hankittujen voittojen ja tappioiden ollessa tasan heidän keskinäinen paremmuutensa määräytyy voitettujen ja hävittyjen erien erotuksen (+E miinus -E) perusteella. Jos erotuksetkin ovat tasan, on eniten eriä voittanut pelaaja muita edellä.

Ongelma- ja virhetilanteissa pyydämme ottamaan yhteyttä sivujen ylläpitäjään.

Ylös

Otteluajat ja niiden siirtäminen

Pelipäiviä ovat tiistai (pääsääntöisesti) ja torstai, tavallisesti samalla viikolla kuitenkin vain jompikumpi. Pelitahti on siis yleensä peli viikossa. Sarjaottelut alkavat otteluohjelmien mukaisina päivinä klo 18:00. Yli puoli tuntia myöhästyvän joukkueen tulkitaan luovuttaneen ottelu, jos osapuolet eivät toisin ole sopineet.

Yksittäisen pelaajan on oltava pelipaikalla viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen oma pelivuoronsa alkaa. Jos pelaaja ei tule paikalle ajoissa, esim. mestaruussarjassa 0-5-häviö kirjataan hänen omiin nimiinsä ja hänen vastustajalleen merkitään 5-0-voitto. Samalla tavalla menetellään siinä tapauksessa, että pelipaikka on kieltänyt päihtyneenä pelaamisen ja/tai päihteiden tuonnin pelitilaan, mutta pelaaja rikkoo päihdekieltoa. Tällöin kotijoukkueella on oikeus estää selkeästi päihtyneen pelaajan pelaaminen ottelussa ja pyytää häntä poistumaan pelipaikalta. Jos poistumaan pyydetty pelaaja ei pyyntöä tottele, langettaa Pirkanmaan Pool hänelle pelikieltoa tapauksesta riippuen (vähintään kolmen ottelun pelikielto).

Ottelupöytäkirjaa laadittaessa ja pelijärjestystä arvottaessa aikataulutoivomukset yms. seikat olisi syytä huomioida, jotta pelit saataisiin pelattua ilman luovutuksia ja muutenkin mahdollisimman sujuvasti.

Ottelupäiviä ja -aikoja voi myös joukkueiden keskinäisellä sopimuksella siirtää, jos siirto sopii molemmille joukkueille ja pelipaikalle. Ottelusiirtoon suostuminen ja otteluiden siirtäminen perustuvat vapaaehtoisuuteen. Ottelusiirto on aina tehtävä hyvissä ajoin. Uusi otteluajankohta on ilmoitettava Pirkanmaan Poolille seuraavaan puoleenpäivään mennessä. Siirtoa haluavan joukkueen tulee tehdä ottelusiirtoilmoitus nettisivujen ottelusiirtolomakkeella viimeistään ottelupäivää seuraavana päivänä klo 12:00. Ellei siirtoa tehdä lomakkeella määräaikaan mennessä, ottelun tulosten katsotaan myöhästyneen ja koko ottelu tuomitaan luovutetuksi.

Huom! Kaudesta 2013-2014 alkaen kotijoukkueen velvollisuus on sopia ottelusiirrosta pelipaikan kanssa, jotta pelipaikka saa varmasti tiedon jokaisesta ottelusiirrosta. Siirtoa haluavan joukkueen tulee tehdä ottelusiirtoilmoitus Pirkanmaan Poolin nettisivujen ottelusiirtolomakkeella viimeistään ottelupäivää seuraavana päivänä klo 12:00 tai muutoin ottelu tuomitaan luovutetuksi.

Katso myös: Nettilomake ottelusiirron ilmoittamiseen

Mikäli ottelusiirto on epäselvä (ts. epäselvyyttä siitä, onko ottelu siirretty vai ei), tällöin joukkueet voivat pelata ottelun uudelleen, jos ne löytävät sopivan otteluajankohdan Pirkanmaan Poolin asettamaan takarajaan mennessä. Jos molemmat joukkueet haluavat pelata ottelun, uusinta on mahdollinen. Elleivät molemmat joukkueet halua pelata, tällöin tuloksiin kirjataan otteluluovutus normaaliin tapaan.

Runkosarjan syyskauden ottelut on pelattava ennen kevätkautta.

Ylös

Luovutukset ja vajaalukuisilla joukkueilla pelaaminen

Otteluissa on oltava paikalla vähintään kolme pelaajaa kummastakin joukkueesta. Muussa tapauksessa koko ottelu tuomitaan luovutetuksi. Myös tulosten ilmoittaminen myöhässä tulkitaan koko ottelun luovuttamiseksi.

Katso myös: Tulosten ilmoittaminen myöhässä

Jokainen luovutettu ottelu ja yksittäinen luovutettu peli (yhdessä ottelussa siis neljä peliä) vaikuttavat voitettuihin peleihin (+P) ja hävittyihin peleihin (-P) sekä voitettuihin eriin (+E) ja hävittyihin eriin (-E). Esim. mestaruussarjassa luovutetun pelin erätulos on 5-0. Kokonaan luovutetun ottelun lopputulos voi olla esim. 4-0 (20-0). Koko ottelun luovutusvoitosta joukkue saa kolme pistettä.

Huom! Koko ottelun luovutuksia hyväksytään vain yksi ja toisesta luovutuksesta joukkue suljetaan sarjasta.

Jokainen yksittäinen luovutettu peli merkitään jonkun pelaajan nimiin (joko turhaan paikalla olleille, rankinglistan mukaan joukkueen neljälle parhaalle tai parhaalle, jota ei ole nimetty ottelupöytäkirjaan). Esim. 5-0-luovutusvoitot lisäävät pelaajien henkilökohtaisten otteluvoittojen lukumäärää. Vastaavasti luovuttaneelle pelaajalle kirjataan 0-5-otteluhäviö.

Siinä tapauksessa, että esim. mestaruussarjassa vastustajaa ei ole, pöytäkirjaan kirjataan vastustajaksi "Ei vastustajaa" ja erätulokseksi 5-0. Tällöin PM-Poolin tulospäivittäjä huolehtii siitä, että luovutuksella tullut 0-5-häviö menee oikean pelaajan nimiin. Siinä tapauksessa, että luovuttanutta joukkuetta on edustanut ko. otteluun mennessä vain kolme pelaajaa, 0-5-häviötä ei laiteta rankinglistalla kenenkään pelaajan nimiin vaan myös tulospalveluun kirjataan vastustajaksi "Ei vastustajaa".

Huom! Ottelupöytäkirjaan ei saa kirjoittaa poissaolevan pelaajan nimeä vaan siinä täytyy lukea "Ei vastustajaa". Mutta jos pelaaja käy pelipaikalla pelaamatta hänelle pöytäkirjaan arvottua ja merkittyä ottelua tai myöhästyy siitä liigasääntöjen vastaisella tavalla, esim. mestaruussarjassa 0-5-häviö kirjataan hänen omiin nimiinsä ja hänen vastustajalleen merkitään 5-0-voitto.

Katso myös: Pelaajan myöhästyminen ottelustaan

Alla muutama esimerkki ottelupöytäkirjan oikeaoppisesta täyttämisestä ja sanalliset selvitykset tapaus tapaukselta.

Koko ottelun luovutus (pelit 4-0 ja erät 20-0) *

Mattila Matti - Ei vastustajaa 5-0 *
Kallela Kalle - Ei vastustajaa 5-0 *
Väinölä Väinö - Ei vastustajaa 5-0 *
Eerola Eero - Ei vastustajaa 5-0 *

* = luovutus

Kolmella neljää vastaan (pelit 1-3 ja erät 10-16)

Mikäli esim. kotijoukkueella on vain kolme pelaajaa ja vierasjoukkueella kaikki neljä, pelataan kolme peliä. Ottelupöytäkirja täytetään aivan normaalisti ja siihen merkitään kaikkien paikalla olevien pelaajien nimet.

Puuttuvan pelaajan nimeksi tulee "Ei vastustajaa", mutta omasta pelistään myöhästyvän tai pelinsä luovuttavan pelaajan peli merkitään hänen omiin nimiinsä.

Pelipareja arvottaessa selviää lopulta, kuka kotijoukkueen pelaajista jää ilman vastustajaa. Luovutusvoiton saavaa pelaajaa ei sovita joukkueiden kesken vaan peliparit arvotaan ja pelataan arvonnan mukaisesti. Myös neljännen pelin tiedot on ilmoitettava PM-Poolille.

Markkula Markku - Mattila Matti 3-5
Jaakkola Jaakko - Kallela Kalle 2-5
Ei vastustajaa - Väinölä Väinö 0-5 *
Juusola Juuso - Eerola Eero 5-1

* = luovutus

Kolmella kolmea vastaan (pelit 1-2 ja erät 9-11)

Jos taas liigaottelussa molemmilla joukkueilla on kolme pelaajaa, arvotaan peliparit niin, että saadaan pelattua kolme peliä. Jokainen pelaaja pääsee pelaamaan aivan normaaliin tapaan. Ottelun alkaessa tilanne on 0-0. Toinen joukkue voi voittaa 3-0 tai 2-1, mutta tasapeli on mahdoton. Tuloksista on ilmettävä, että on pelattu kolmella kolmea vastaan.

Markkula Markku - Mattila Matti 3-5
Jaakkola Jaakko - Kallela Kalle 1-5
Ei vastustajaa - Ei vastustajaa 0-0 *
Juusola Juuso - Eerola Eero 5-1

* = luovutus

Pirkanmaan Pool-liigan taulukoihin ja tilastoihin merkitään luovutuksesta kertova tähtimerkintä (*) jokaisen kokonaan luovutetun ottelun kohdalle.

Samaa luovutuskäytäntöä käytetään myös liigacupissa ja loppupelitapahtumassa, liigafinaaleissa ja sarjapaikkakarsinnoissa.

Ylös

Pelaajan joukkuesiirto ja pelaaminen useammassa joukkueessa

Yksittäisen pelaajan joukkueeksi katsotaan se joukkue, jota pelaaja on kauden aikana ensimmäisenä edustanut joko Pirkanmaan Pool-liigan runkosarjaotteluissa tai muissa liigaan liittyvissä tapahtumissa, kuten loppupelitapahtumassa, Pirkanmaan liigacupissa tai Pirkanmaan 9-cupissa.

Normaalisti pelaajille joukkueen vaihtaminen kesken kauden on kiellettyä. Kuitenkin kaudesta 2019-2020 alkaen jotain liigajoukkuetta syyskaudella edustanut pelaaja on oikeutettu vaihtamaan joukkuetta syyskaudella, mikäli siirtoanomus hyväksytään. Joukkuesiirrosta on aina tehtävä syyskauden aikana kirjallinen anomus perusteluineen Pirkanmaan Pool ry:n hallitukselle, joka käsittelee anomuksen.

Jos joukkuesiirto hyväksytään, siirto maksaa pelaajalle 60 € ja siirto on voimassa maksupäivästä alkaen. Joukkuetta vaihtavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta voittaa pelaajien henkilökohtaista rankinglistaa eikä mitään muitakaan rankinglistaan liittyviä palkintoja.

Ylös

Joukkueen sulkeminen sarjasta

Kahdesta otteluluovutuksesta joukkue suljetaan sarjasta ja se joutuu aloittamaan seuraavan liigakauden alimmalta sarjatasolta.

Mikäli joukkueen sarjasta sulkeminen tapahtuu syyskaudella, joukkueen pelaamien otteluiden ja yksittäisten pelaajien tulokset pysyvät voimassa, mutta joukkueen otteluita ei laiteta lainkaan kevään otteluohjelmaan. Kevätkaudella tapahtuva sarjasta sulkeminen tietää sitä, että syyskauden ja kevätkauden jo pelatut ottelut pysyvät voimassa. Koska joukkue ei pelaa sille merkittyjä loppuja kevätkauden otteluita, kaikki joukkueen pelaamattomat ottelut tuomitaan luovutusvoitoiksi vastustajille.

Joukkueen sarjasta sulkemisen myötä aiheutuvat luovutusvoitot kirjataan tuloksiin, kuten muutkin otteluluovutukset.

Ylös

Tulokset ja niiden ilmoittaminen

Sarjaotteluiden päätyttyä kotijoukkueet ovat velvollisia ilmoittamaan ottelun lopputuloksen sekä pelaajien nimet ja erämäärät Pirkanmaan Poolille.

Huolellisesti täytetyn ja joukkueiden allekirjoittaman ottelupöytäkirjan tiedot on lähetettävä sähkopostitse ottelupöytäkirjalomakkeesta löytyvään osoitteeseen viimeistään ottelupäivää seuraavana päivänä klo 12:00.

Tulostiedoista on selvittävä seuraavaa:

 • Otteluajankohta
 • Joukkueiden nimet
 • Paikalla olleiden pelaajien nimet ja heidän vastustajansa (ei lempinimiä!)
 • Kaikki mahdolliset erätulokset pelaaja pelaajalta
 • Ottelun lopputulos

Huom! Mikäli tuloksia ei ole ilmoitettu seuraavaan puoleenpäivään mennessä, ottelu tuomitaan oletusarvoisesti luovutetuksi.

Katso myös: Ottelupöytäkirjalomakkeet joukkueille (Excel-muodossa)
Katso myös: Lisätietoja ottelupöytäkirjan täyttämisestä

Ylös

Pelaajien häirintä rangaistavaa

Sarjaotteluissa tapahtuva kaikenlainen epäurheilijamainen käytös, kuten häirintä ja puhutus, on virheellistä toimintaa. Siihen syyllistyvän pelaajan peli tuomitaan hävityksi, mikäli tähän katsotaan olevan aihetta. Toisin sanoen kulloinkin lyöntivuorossa olevan pelaajan on annettava keskittyä lyöntisuoritukseensa täysin rauhassa. Edes kohdepussin takana seisoskelua tai biljardipöytään nojailua ei sallita!

Kotijoukkueen tehtävänä on myös huolehtia siitä, että pelipaikassa mahdollisesti olevat häiriköt eivät vaikuta pelitapahtumiin. Epäurheilijamaiset otteet ja niiden jatkuminen voivat tietää pelaajan tai pahimmassa tapauksessa koko joukkueen sulkemista sarjasta.

Ylös

Suunsoitto ja muu epäurheilijamainen käytös liigatoimintaan liittyen

Pirkanmaan Pool ry:n hallitus voi langettaa sanktion pelaajalle tai joukkueelle, joka toimii epäurheilijamaisesti liigaottelussa tai muualla Pirkanmaan liigatoimintaan liittyen (esim. keskustelupalstalla).

Epäurheilijamaisesti kanssapelaajansa toimesta kohdeltu pelaaja voi tehdä protestin ja toimittaa sen hallituksen käsiteltäväksi.

Katso myös: Lisätietoja protestin tekemisestä

Ylös

Kuulokkeiden ja kännyköiden käyttö liigaotteluissa

Kuulokkeet ovat kiellettyjä Pirkanmaan Pool-liigan otteluissa ja kännyköiden häiritsevä käyttö liigaotteluissa on kiellettyä. Jos jonkun on aivan pakko olla tavoitettavissa, se on sitten joskus niin.

Kännyköiden käytöstä on kuitenkin hyvä sopia joukkueiden kesken. Pelaaja voi itsekin tiedustella, voiko pitää puhelimessaan äänet päällä, jos siihen on olemassa pakottava tarve. Kännykän häiritsevä käyttö, kuten muukin vastustajan häirintä, on kuitenkin kiellettyä.

Ylös

Pelaajien neuvominen pelitilanteissa ja mahdolliset rangaistukset

Tämä sääntö koskee vain ja ainoastaan pelitilanteisiin liittyvää neuvomista. Säännön ensisijainen tarkoitus on vähentää turhaa huutelua ja korostaa biljardille ominaista herrasmiesmäisyyttä. Varsinaisiin pelisääntöihin liittyvää neuvontaa käsitellään erikseen näissä liigasäännöissä.

Sarjaotteluissa oman joukkueen pelaajan neuvominen erilaisissa pelitilanteissa ei ole sallittua. Jos pelaaja kuitenkin itse pyytää apua joukkuetovereiltaan, on heillä lupa neuvoa. Joukkuetovereiksi, joilla on neuvomisoikeus kysyttäessä, luetaan vain kyseiseen otteluun nimetyt oman joukkueen pelaajat.

Toisin sanoen pelaaja ei saa kysyä pelitilanteisiin liittyviä neuvoja esim. lepovuorossa olevilta pelaajilta, joukkueensa yhteyshenkilöltä, pelireissulla mukana olevalta autokuskilta tai muilta ulkopuolisilta henkilöiltä. Jos kyseessä on alaikäisten muodostaman juniorijoukkueen vierasottelu, tällöin joukkueen mukana oleva täysi-ikäinen henkilö ei saa neuvoa pelaajia pelitilanteisiin liittyvissä asioissa, vaikka he neuvoa kysyisivätkin.

Jos pelaajaa kuitenkin neuvotaan hänen pyytämättään joko omien tai vastustajien toimesta (esim. varoitetaan väärän pallon lyömisestä tai muistutetaan kahdesta peräkkäisestä virheestä), neuvottua pelaajaa itseään ei rangaista tapahtuneesta. Seurauksena ei siis ole käsipalloa vastustajalle tai automaattista erähäviötä.

Mikäli lyöntivuoroaan odottava pelaaja kuitenkin havaitsee, että pelipöydällä on selvästi tapahtumassa jotain virheellistä ja sellaista, mikä voitaisiin estää etukäteen varoittamalla lyöntivuorossa olevaa vastapelaajaa, voi pelaaja itse huomauttaa asiasta vastustajaansa, mikäli näkee sen aiheelliseksi ja pelitilanteen huomioon ottaen kaikin puolin sopivaksi.

Tällaisten ns. kirjoittamattomien herrasmiessääntöjen noudattaminen on kuitenkin täysin riippuvaista pelivuorossa olevista pelaajista. Muiden pelaajien tai henkilöiden ei tule puuttua pelitapahtumiin huutelemalla omiaan, ellei neuvoa ole kysytty. Esim. restin tai muiden pelivälineiden sijainnin kertominen on kuitenkin täysin sallittua, jopa suotavaa.

Ylös

Tuomarin käyttäminen epäselvissä pelitilanteissa

Jo ennakkoon epäselvissä ja mahdollisesti virheeseen johtavissa lyöntitilanteissa pelaajalla on oikeus pyytää jonkun toisen pelaajan katsomaan lyöntiään ja tuomitsemaan sen oikeellisuus. Tällöin tuomarin sana on laki ja sen mukaan toimitaan.

Jos ketään ei ole pyydetty katsomaan lyöntiä ja vastustaja ei havaitse virhettä tapahtuvan, mutta joku ulkopuolisista pelaajista havaitsee, vastapelaaja on tässä tapauksessa aina se ainoa tuomari. Koska hän ei havaitse virhettä tai jos tilanne on muuten vaan epäselvä, tilanne tuomitaan lyönnin suorittaneen pelaajan eduksi, ellei hän itse myönnä syyllistyneensä sääntöjen vastaiseen toimintaan eli virheeseen.

Ylös

Pelisääntöjä koskevat neuvot ja tulkinnat sekä protestit

Pelaajat voivat kysyä pelisääntöihin liittyviä asioita kaikilta pelipaikalla olevilta. Pääsääntöisesti neuvot on pyrittävä kysymään oman joukkueen pelaajilta tai vastustajilta ja vasta erikoistapauksissa muilta paikalla olevilta liigapelaajilta tai muilta säännöistä tietäviltä henkilöiltä.

Epäselvissä sääntötulkinnoissa ja mahdollisissa järjestyshäiriötapauksissa pyydämme jo pelin käynnissä ollessa ottamaan yhteyttä Markus Laurilaan (puh. 050 529 4456).

Protestit ja muut pelitapahtumien jälkeiset valitukset on syytä lähettää kirjallisesti Pirkanmaan Pool ry:n hallitukselle kahden viikon sisällä tapahtuneesta, minkä jälkeen se kokoontuu ja käsittelee asian.

Kirjallista selvitystä tehtäessä kaikki kiistanalaisia tapahtumia edeltäneet ja kiistaan johtaneet seikat on tehtävä selviksi. Myös mahdolliset toimenpiteet tms. kiistan ratkaisemiseksi on kirjelmässä suositeltavaa ilmaista.

Ylös

Sarjapaikkakarsinnat ja loppupelit

Mestaruussarjan ja 1. divisioonan runkosarjassa viimeiseksi tai viimeistä edelliseksi jätetyt joukkueet tipahtavat suoraan sarjatasoa alemmas. Sen sijaan 1. divisioonan runkosarjan kaksi parasta joukkuetta sekä 2. divisioonan runkosarjan A-lohkon paras joukkue ja 2. divisioonan runkosarjan B-lohkon paras joukkue nousevat suoraan sarjatasoa ylemmäs kaudeksi 2024-2025.

Runkosarjan päätyttyä järjestetään loppupelitapahtuma Galaxie Centerissä lauantaina 25.05.2024. Liigafinaalit päättävät mestaruussarjakauden. Mestaruussarjan ja 1. divisioonan sarjapaikoista karsitaan. Jumbofinaalit pelataan 2. divisioonassa.

Saadakseen osallistumisoikeuden loppupeleihin pelaajan on pelattava kauden aikana vähintään kuusi (6) runkosarjaottelua. Muista poiketen 2. divisioonan jumbofinaaleihin riittää neljä (4) runkosarjaottelua. Ottelumäärää laskettaessa huomioidaan myös pelaajan nimiin kirjatut luovutukset (pelatut ottelut + luovutusvoitot = kaikki ottelut).

Mestaruussarjan liigafinaaleissa pelaavat runkosarjan kahdeksan parasta joukkuetta. Ensin vastakkain asettuvat joukkueet runkosarjan sijoilta 1 ja 8, 5 ja 4, 3 ja 6 sekä 7 ja 2. Ottelut ovat kaaviossa tuossa järjestyksessä. Niiden voittajat jatkavat semifinaaleihin ja häviäjät putoavat pois. Semifinaalien voittajat menevät loppuotteluun ja häviäjät pelaavat pronssista. Pelimuoto on 10-pallo. Runkosarjasta tuttu kotietusääntö ei ole käytössä. Mestaruussarjan liigafinaaleissa ei ole tasapelejä vaan pelein 2-2 päättyvässä ottelussa, jossa erätkin menevät tasan, voittaja ratkaistaan spottipallokilpailulla.

Paikoista mestaruussarjaan karsivat mestaruussarjan runkosarjan 13. ja 14. joukkue sekä 1. divisioonan joukkueet sijoilta 3 ja 4. Joukkueet pelaavat 10-palloa kaikki kaikkia vastaan ja kaksi parasta pääsevät mestaruussarjaan liigakaudeksi 2024-2025. Karsinnoissa ei tunneta tasapelejä vaan tasapeliin 2-2 päättyvässä ottelussa, jossa joukkueilla on erävoittojakin yhtä monta, voittaja saadaan selville spottipallokisalla.

Karsinta 1. divisioonaan pelataan kahdessa kolmen joukkueen karsinnassa, karsinta A ja karsinta B. Karsinta A:han ovat oikeutettuja 1. divisioonan runkosarjan 13. tai 14. joukkue (arvotaan) sekä 2. divisioonan A-lohkon 2. joukkue ja B-lohkon 3. joukkue. Karsinta B:hen saavat osallistua 1. divisioonan runkosarjan 13. tai 14. joukkue (arvotaan) sekä 2. divisioonan B-lohkon 2. joukkue ja A-lohkon 3. joukkue. Samaan karsintaan kuuluvat joukkueet pelaavat 9-palloa kaikki kaikkia vastaan. Tasapelejä ei ole vaan sekä pelien että erien mennessä tasan voittaja ratkaistaan spottipallokilpailulla. Kummankin karsinnan paras joukkue saa osallistumisoikeuden 1. divisioonaan liigakaudeksi 2024-2025.

Huom! Pirkanmaan Pool ry:n hallituksen 21.05.2024 tekemällä päätöksellä karsinta 1. divisioonaan pelataan kahden karsinnan sijasta yhtenä karsintana, systeemillä kaikki kaikkia vastaan, mikäli karsintaan osallistuu vain 3-4 joukkuetta.

Lisäksi järjestetään loppupelitapahtuman yhteydessä 2. divisioonan jumbofinaalit. Jumbofinaaleissa 2. divisioonan runkosarjan A-lohkon kaksi huonointa ja B-lohkon kaksi huonointa runkosarjan loppuun saakka pelannutta joukkuetta (ts. sarjasta suljetuilla ei osanotto-oikeutta) pelaavat 9-palloa. Kaikki joukkueet pelaavat vastakkain kertaalleen. Tasapelejä ei ole vaan tarvittaessa voittaja ratkeaa spottipalloilla.

Katso myös: Loppupelisysteemiä koskeva hallituksen päätös (kohta 7)

Ylös

Joukkueille ja pelaajille myönnettävät palkinnot

Pirkanmaan Pool-liigan runkosarjan palkinnot ovat seuraavat:

 • mestaruussarjan voittaja 360 € ja toinen 180 €
 • 1. divisioonan voittaja 300 € ja toinen 150 € sekä pokaali kolmelle parhaalle
 • 2. divisioonan A-lohkon voittaja 240 € ja toinen 120 € sekä pokaali kolmelle parhaalle
 • 2. divisioonan B-lohkon voittaja 240 € ja toinen 120 € sekä pokaali kolmelle parhaalle

Runkosarjojen parhaat pelaajat palkitaan seuraavasti:

 • mestaruussarjan rankinglistan voittaja 140 € ja pokaali kolmelle parhaalle
 • 1. divisioonan rankinglistan voittaja 100 € ja pokaali kolmelle parhaalle
 • 2. divisioonan A-lohkon rankinglistan voittaja 60 € ja pokaali kolmelle parhaalle
 • 2. divisioonan B-lohkon rankinglistan voittaja 60 € ja pokaali kolmelle parhaalle

Lisäksi mestaruussarjan päättävien liigafinaalien voittaja kuittaa 400 €, toinen 260 €, kolmas 160 € ja neljäs 80 €. Finaalien kolmelle parhaalle annetaan myös pokaali.

2. divisioonan jumbofinaalien voittajajoukkue saa voitostaan 130 €.


 

Huomioitavaa

Liigaopasta on päivitetty viimeksi 22.05.2024. Muutokset mahdollisia.

Katso myös

Joukkueiden ilmoittautuminen liigaan

Osallistumismaksut

Joukkueen sarjatatason määräytyminen

Pelipaikka- ja pöytävaatimukset

Ottelu- ja pistesysteemi

Tasapisteissä olevien paremmuuden määräytyminen

Otteluajat ja niiden siirtäminen

Luovutukset ja vajaalukuisilla joukkueilla pelaaminen

Pelaajan joukkuesiirto ja pelaaminen useammassa joukkueessa

Joukkueen sulkeminen sarjasta

Tulokset ja niiden ilmoittaminen

Pelaajien häirintä rangaistavaa

Suunsoitto ja muu epäurheilijamainen käytös liigatoimintaan liittyen

Kuulokkeiden ja kännyköiden käyttö liigaotteluissa

Pelaajien neuvominen pelitilanteissa ja mahdolliset rangaistukset

Tuomarin käyttäminen epäselvissä pelitilanteissa

Pelisääntöjä koskevat neuvot ja tulkinnat sekä protestit

Sarjapaikkakarsinnat ja loppupelit

Joukkueille ja pelaajille myönnettävät palkinnot


SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU