Pirkanmaan Pool ry.

SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU  


 

Pirkanmaan Pool -liigatiedote 4/2020

Pirkanmaan Biljardikauppa.fi Pool-liigan runkosarja ohitse

Pirkanmaan Biljardikauppa.fi Pool-liigan kauden 2019-2020 oli määrä olla liigan 30-vuotisjuhlakausi. Toki se oli ja on vieläkin 30-vuotiskausi, mutta parhaillaan tätä tiedotetta koronaepidemian koettelemassa Suomessa kirjoittaessa ei tunnu kovinkaan juhlavalta. Ei siitäkään huolimatta, että on aprillipäivä. Tämä aprillipäivä tullaan muistamaan vielä pitkään Pirkanmaan Pool-liigassa päivänä, jolloin tapahtui jotain ennennäkemätöntä.

Koronaepidemian takia runkosarjaottelut laitettiin tauolle 06.04.2020 saakka, mutta tämäkään ei näytä riittävän. Korona ei ole hellittänyt, joten Pirkanmaan Pool ry:n hallitus on ollut pakotettu pohtimaan jatkoa ja lopulta päätymään siihen, että runkosarjakausi 2019-2020 on pakko keskeyttää 01.04.2020 eli välittömästi. Myös Pirkanmaan Pool ry:n muu kilpailutoiminta on tauolla, kunnes toisin ilmoitetaan. Ei mahda mitään.

Pirkanmaan Pool-ligan runkosarjassa pelasi 56 joukkuetta ja 472 pelaajaa. Joukkuemäärässä laitettiin ennätys uusiksi, mutta pelaajaennätyksestä jäätiin hieman.

Pirkanmaan Pool-liigan runkosarja päätetty keskeyttää 01.04.2020

Aiemmin, tarkkaan ottaen 15.03.2020, päätetyn mukaisesti Pirkanmaan Pool ry:n kaikki kilpailutoiminta oli laitettu tauolle 06.04.2020 saakka. Lopulta Pirkanmaan Pool ry:n hallitus oli pakotettu keskeyttämään Pirkanmaan Pool-liigan runkosarjakauden 01.04.2020.

Hallitus pyrki tekemään reilusti eri osapuolet huomioivan ratkaisun koskien sitä, miten runkosarjan, mahdollisten liigafinaalien ja sarjapaikkakarsintojen sekä palkintojen ja kauden 2020-2021 sarjapaikkojen kanssa tulisi menetellä. Koskaan aiemmin liigan 30-vuotisessa historiassa ei runkosarjaa ole jouduttu keskeyttämään, joten vastaavasta ei ole aiempaa kokemusta. Saadakseen mahdollisimman reilun ja urheilullisen ratkaisun asioihin, hallitus seurasi tarkasti, miten muissa lajeissa, lajiliitoissa ja urheilusarjoissa oli päätetty toimia sekä keskeytyneen että tulevan kauden osalta. Kaikkia tyydyttävää ratkaisua ei ole, mutta hallitus teki voitavansa ja parhaansa tässä haasteellisessa tilanteessa.

Vielä pelaamatta olevat, sekä siirretyt että vielä tulossa olleet, runkosarjaottelut jäävät pelaamatta. Pelaamatta jäävät ottelut laitetaan otteluohjelmiin merkinnällä "peruttu".

Hallituksen päätöksellä kaikkien jo pelattujen runkosarjaotteluiden tulokset jäävät voimaan. Kunkin joukkueen ja pelaajan lopulliseksi sijoitukseksi runkosarjassa jää se sija, millä joukkue tai pelaaja oli sarjataulukossa tai rankinglistalla runkosarjan keskeytymishetkellä eli 01.04.2020. Hallitus päätti, että runkosarjan palkinnot joukkueille ja pelaajille jaetaan näiden lopullisten sijoitusten perusteella.

Kaikki Pirkanmaan Pool ry:n kilpailutoiminta toistaiseksi tauolla

Pirkanmaan Pool ry:n kilpailutoiminta on toistaiseksi tauolla. Tauko ei pääty 06.04.2020. Vielä pelaamatta oleville, kilpailukalenteriin jo merkityille Pirkanmaan mestaruuskisoille ja Pirkanmaan Pool-liigan loppupelitapahtumalle pohditaan uusia ajankohtia mahdollisuuksien mukaan. Sovittiin jo, että liigakauden loppupelit pyritään järjestämään elokuussa.

Pirkanmaan Pool-liigan 2019-2020 loppupelit toivottavasti elokuussa

Pirkanmaan Pool ry:n hallitus päätti 01.04.2020, että tilanteen niin salliessa liigakauden 2019-2020 loppupelitapahtuma järjestetään Galaxie Centerissä 01.-16.08.2020 välisenä aikana. Tavoitteena on, että liigafinaalit päättävät mestaruussarjakauden, mestaruussarjan ja 1. divisioonan sarjapaikoista karsitaan sekä jumbofinaalit pelataan 2. divisioonassa.

1. divisioonan runkosarjan kärkikaksikko Small Boys ja PPP 3, 2. divisioonan runkosarjan A-lohkon paras joukkue BCA 2 ja 2. divisioonan runkosarjan B-lohkon parhaana PPP 2 nousevat suoraan sarjatasoa ylemmäs kaudeksi 2020-2021.

Runkosarjakauden keskeytymisen takia hallitus päätti muokata sarjasysteemiä sen verran, että yksikään joukkue ei putoa suoraan sarjatasoa alemmas, jos ja toivottavasti kun sarjapaikkakarsinnat saadaan pelattua suunnitellusti. Tämä nähtiin kaikista reiluimmaksi ja urheilullisimmaksi vaihtoehdoksi, kun eri menettelytapoja puntaroitiin keskenään.

Toisin sanoen mestaruussarjan runkosarjassa viimeiseksi jäänyt Bar Backyard Pool ja toiseksi viimeinen Ratsumestari 1 sekä 1. divisioonan runkosarjassa viimeiseksi jätetty Team Milla tai viimeistä edeltävä Reilukerho eivät tipahda suoraan sarjatasoa alemmas vaan ne karsivat sarjapaikoistaan, jos loppupelitapahtuma saadaan järjestettyä. Ellei saada, ko. joukkueet putoavat sarjatasoa alemmas kaudeksi 2020-2021.

Koska runkosarja keskeytyi ja runkosarjaotteluita jäi pelaamatta, hallitus päätti pienentää pelaajilta loppupeleihin vaadittavaa ottelumäärää. Pelaajan on oltava pelannut kauden aikana vähintään neljä (4) runkosarjaottelua, jotta pelaaja saa osallistumisoikeuden kauden 2019-2020 loppupeleihin. Ottelumäärää laskettaessa huomioidaan myös pelaajan nimiin kirjatut luovutukset (pelatut ottelut + luovutusvoitot = kaikki ottelut).

Jos loppupelit pelataan, mestaruussarjan liigafinaaleissa pelaa runkosarjan kahdeksan parasta joukkuetta. Avauskierroksella pelataan ottelut Hustlers - NB-Team, PPP 1 - BCA 1, Piljardikerho - LYPP ja BC/X - Playboys. Ottelut ovat kaaviossa tuossa järjestyksessä. Otteluiden voittajat jatkavat semifinaaleihin ja häviäjät putoavat pois. Semifinaalien voittajat menevät loppuotteluun ja häviäjät pelaavat pronssista. Pelimuoto on 10-pallo. Runkosarjasta tuttu kotietusääntö ei ole käytössä. Mestaruussarjan liigafinaaleissa ei ole tasapelejä vaan pelein 2-2 päättyvässä ottelussa, jossa erätkin menevät tasan, voittaja ratkaistaan spottipallokilpailulla.

Jos loppupelit järjestetään, hallituksen päättämällä tavalla kahdesta paikasta mestaruussarjaan karsivat mestaruussarjan joukkueet runkosarjan sijoilta 13.-16. ja 1. divisioonan joukkueet runkosarjan sijoilta 3.-6. Pelimuoto on 10-pallo. Kaavion mukaisessa järjestyksessä ensimmäisen kierroksen ottelut ovat VBK 1 - Underdogs, Pooligans - Bar Backyard Pool, Ratsumestari 1 - Bäckkäri 1 ja FD Semafori - BKS Sankarit. Otteluiden voittajat pääsevät toiselle kierrokselle ja häviäjät ovat oikeutettuja 1. divisioonaan kaudella 2020-2021. Toisen kierroksen ottelunsa voittavat joukkueet (2 kpl) saavat osallistumisoikeuden mestaruussarjaan kaudeksi 2020-2021 ja häviäjät 1. divisioonaan. Toisin sanoen karsinnan kuusi heikointa ovat oikeutettuja pelaamaan 1. divisioonassa kaudella 2020-2021. Karsinnoissa ei tunneta tasapelejä vaan tasan 2-2 päättyvässä ottelussa, jossa erätkin menevät tasan, voittaja ratkaistaan spottipallokilpailulla.

Jos loppupelit järjestetään, hallituksen tekemällä päätöksellä kahdesta paikasta 1. divisioonaan karsivat 1. divisioonan joukkueet runkosarjan sijoilta 13.-16. ja 2. divisioonan runkosarjan A- ja B-lohkon joukkueet sijoilta 2.-3. Pelimuoto on 9-pallo. Ensimmäisellä kierroksella ovat kaaviojärjestyksessä ottelut BK Nekala 2 - Musta Ysi, LeTo - Team Milla, Reilukerho - Poolers ja Team Milla Magiat - BKS Sisukkaat. Otteluiden voittajat pääsevät toiselle kierrokselle ja häviäjät ovat oikeutettuja 2. divisioonaan kaudella 2020-2021. Toisen kierroksen ottelunsa voittavat joukkueet (2 kpl) saavat osallistumisoikeuden 1. divisioonaan kaudeksi 2020-2021 ja häviäjät 2. divisioonaan. Toisin sanoen karsinnan kuusi heikointa ovat oikeutettuja pelaamaan 2. divisioonassa kaudella 2020-2021. Karsinnoissa ei tunneta tasapelejä vaan tasan 2-2 päättyvässä ottelussa, jossa erätkin menevät tasan, voittaja ratkaistaan spottipallokilpailulla.

Lisäksi mahdollisesti pidettävän loppupelitapahtuman yhteydessä järjestetään 2. divisioonan jumbofinaalit. Jumbofinaaleissa 2. divisioonan runkosarjan A-lohkon kaksi huonointa (11. Bertel Kakkonen ja 12. Ylävoima) ja B-lohkon kaksi huonointa (11. Ratsumestari 3 ja 12. Pispalan Köö) pelaavat 9-palloa. Kaikki joukkueet pelaavat vastakkain kertaalleen. Tasapelejä ei ole vaan tarvittaessa voittaja ratkeaa spottipalloilla.

Jos loppupelitapahtumaa ei saada järjestettyä, Pirkanmaan Pool-liigan liigamestari 2019-2020 jää ratkaisematta ja loppupelitapahtuman palkintoja ei jaeta. Tällöin jaetaan ainoastaan runkosarjan palkinnot joukkueille ja pelaajille.

Mikäli loppupelitapahtuma ei toteudu, kaudeksi 2020-2021 sarjatasoa ylemmäs nousevat suoraan 1. divisioonan runkosarjan kärkikaksikko Small Boys ja PPP 3, 2. divisioonan runkosarjan A-lohkon paras joukkue BCA 2 ja 2. divisioonan runkosarjan B-lohkon parhaana PPP 2. Lisäksi mestaruussarjan runkosarjassa viimeiseksi jäänyt Bar Backyard Pool ja toiseksi viimeinen Ratsumestari 1 sekä 1. divisioonan runkosarjassa viimeiseksi jätetty Team Milla ja viimeistä edeltävä Reilukerho putoavat suoraan sarjatasoa alemmas. Kaikki muut joukkueet pysyvät kauden 2019-2020 sarjatasollaan.

Runkosarjakauden 2019-2020 loppusijoitukset sarjoittain

Pirkanmaan Biljardikauppa.fi Pool-liigan runkosarjan 2019-2020 keskeydyttyä ei ole vielä täyttä varmuutta siitä, mikä joukkue millekin sarjatasolle saa paikan kaudeksi 2020-2021. Kuten tuli todettua, eri sarjatasojen suorat nousijat ja suorat putoajat ainakin vaihtavat sarjatasoja. Loppu riippuu siitä, saadaanko karsinnat pelattua elokuussa vai eikö saada.

Mestaruussarjan keskeytyessä 01.04.2020 olivat joukkueet pelanneet 22-24 ottelua. Palkintosijoille ylsivät runkosarjan voittanut Hustlers ja toiseksi tullut Playboys. Muiden runkosarjasijoitukset menivät lopulta näin: 3. Piljardikerho, 4. BCA 1, 5. PPP 1, 6. LYPP, 7. BC/X, 8. NB-Team, 9. BKS Starat, 10. PPN, 11. Galaxie Losers, 12. Multsun Pantterit, 13. VBK 1, 14. BKS Sankarit, 15. Ratsumestari 1 ja 16. Bar Backyard Pool. Henkilökohtaisen rankinglistan kolmen kärjen muodostivat Playboysin Nico Granat (22 ottelua ja 22 voittoa), Hustlersin Jesse Gustafsson (23 ottelua) ja Hustlersin Kimmo Kiiski (24 ottelua).

1. divisioonassa joukkueille ehti tulla 22 tai 23 runkosarjaottelua. Small Boys oli ykkönen ja nousee mestaruussarjaan. Toiseksi pelannut PPP 3 teki saman tempun eli hankki mestaruussarjapaikan. Kolmannen ja viimeisen palkintosijan nappasi Pooligans. Varsin tasaisessa sarjassa muiden sijoitukset menivät seuraavasti: 4. Bäckkäri 1, 5. FD Semafori, 6. Underdogs, 7. Suoraman Pub, 8. Pool Fiction, 9. TVB Blues, 10. PC-Tasanne, 11. Välibaari, 12. Bar Bertel, 13. BK Nekala 2, 14. BKS Sisukkaat, 15. Reilukerho ja 16. Team Milla. Pelaajien rankinglistalla Suoraman Pubin Pasi Myllykangas (22 ottelua) uusi viime kauden ykkössijansa, toiseksi tuli yhden enemmän hävinnyt Pooligansin Mika Salonen (22 ottelua) ja kolmas sija meni Ylöjärvelle Bäckkäri 1:n Teemu Asplundille (23 ottelua).

2. divisioonassa kaikki joukkueet pelasivat 17 runkosarjaottelua. A-lohkon puolella ykkönen oli akaalainen BCA 2, joka nousee 1. divisioonaan. Muutkin palkintosijat menivät Tampereen ulkopuolelle, sillä Lempäälän Toivot ry:n biljardiporukka LeTo ylsi toiseksi ja Team Milla Magiat Pirkkalasta kolmanneksi. Muiden runkosarjasijoitukset ovat seuraavat: 4. Ratsumestari 2, 5. PB Diesel, 6. PPP 4, 7. BKS Superit, 8. Team Kädettömät, 9. KööGB, 10. Pikku Pete Pool, 11. Bertel Kakkonen ja 12. Ylävoima. A-lohkon rankinglistan kingit olivat BCA 2:n Juho Jokinen (16 ottelua), BCA 2:n Janne Jokinen (17 ottelua) ja Team Milla Magiat -joukkueen Mikko Rantanen (15 ottelua), joten ei-tamperelaiset ottivat kärkisijat.

2. divisioonan B-lohkossa ylitse muiden oli PPP 2, joka nousee 1. divisioonaan. Mahdollista karsintapaikkaa jäävät odottamaan muut palkitut, toiseksi tullut Poolers ja kolmanneksi yltänyt Musta Ysi. Kärkikolmikon takana sijoitukset jaettiin näin: 4. Tampereen A-Kilta, 5. BC Penthouse, 6. Pete Pool, 7. VBK 2, 8. Old Bronx, 9. Veruke, 10. Backyard Predators, 11. Ratsumestari 3 ja 12. Pispalan Köö. Rankinglistan voitto meni Poolersin Severi Savolaiselle (17 ottelua), hopea heikommalla eräsuhteella PPP 2:n Mika Kalholle (17 ottelua) ja kolmas palkinto Pete Poolin Rasmus Selanderille (17 ottelua), jolla oli kaksi voittoa vähemmän.

Pirkanmaan Pool-liigan runkosarjassa 2019-2020 palkittavat

Mestaruussarjan runkosarja:
1. Hustlers, Tampere
2. Playboys, Tampere

1. divisioonan runkosarja:
1. Small Boys, Tampere
2. PPP 3, Tampere
3. Pooligans, Tampere

2. divisioonan runkosarja, A-lohko:
1. BCA 2, Akaa
2. LeTo, Lempäälä
3. Team Milla Magiat, Pirkkala

2. divisioonan runkosarja, B-lohko:
1. PPP 2, Tampere
2. Poolers, Tampere
3. Musta Ysi, Tampere

Mestaruussarjan rankinglista:
1. Granat Nico, Playboys
2. Gustafsson Jesse, Hustlers
3. Kiiski Kimmo, Hustlers

1. divisioonan rankinglista:
1. Myllykangas Pasi, Suoraman Pub
2. Salonen Mika, Pooligans
3. Asplund Teemu, Bäckkäri 1

2. divisioonan rankinglista, A-lohko:
1. Jokinen Juho, BCA 2
2. Jokinen Janne, BCA 2
3. Rantanen Mikko, Team Milla Magiat

2. divisioonan rankinglista, B-lohko:
1. Savolainen Severi, Poolers
2. Kalho Mika, PPP 2
3. Selander Rasmus, Pete Pool

Sami Saariaholle SBiL:n pronssinen ansiomerkki

Pirkanmaan Pool ry:n hallituksessa rahastonhoitajana jo pitempään toiminut Sami Saariaho, joka tunnetaan innokkaana biljardimiehenä, yhtenä Biljardiklubi Siimaseura ry:n perustajista ja aktiiveista sekä Luukkukymppi Masters -kutsukilpailustaan, on saanut Suomen Biljardiliitto ry:n pronssisen ansiomerkin. Se luovutettiin Galaxie Centerissä 07.03.2020 pelatun Pirkanmaan 9-pallomestaruuskilpailun yhteydessä. Onnittelut Samille!

Sakari Alanen huippuvireessä Pirkanmaan mestaruuskilpailuissa

Kauden 2019-2020 kuluessa on pelattu tukku Pirkanmaan Pool ry:n alaisia Pirkanmaan mestaruuskilpailuita. Niistä yksi nimi on noussut ylitse muiden, nimittäin Sakari Alanen. Myös SBiL:n kisoissa Pirkanmaan Poolia tällä kaudella edustanut "Saku" on nimittäin voittanut neljä Pirkanmaan mestaruutta ja lienee samalla tehnyt historiaa.

Seniorien Pirkanmaan 8-parimestaruuskisat 09.11.2019
1. Poussa Kalle / Alanen Sakari

Seniorien Pirkanmaan 10-pallomestaruuskisat 08.02.2020
1. Alanen Sakari, Multsun Pantterit

Seniorien MN50 Pirkanmaan 10-pallomestaruuskisat 29.02.2020
1. Alanen Sakari, Multsun Pantterit

Pirkanmaan 9-pallomestaruuskilpailut 07.03.2020
1. Alanen Sakari, Multsun Pantterit

Saavutuksesta tekee mielenkiintoisen, ellei peräti ennennäkemättömän ja vähintäänkin ennätyksellisen se, että Pirkanmaan mestaruuksista yksi on tullut yleisessä sarjassa, kaksi yli 40-vuotiaissa ja yksi yli 50-vuotiaissa. Tuskin kukaan on aiemmin pärjännyt näin monipuolisesti ja hyvin eri ikäluokissa yhden ainoan kauden aikana. Hienoa, Saku!


 

Katso myös

Muut tiedotteet


SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU