Pirkanmaan Pool ry.

SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU  


 

Keskustelut » Biljardinpelaajat meillä ja maailmalla

  Mika Salonen (pe 09.10.2020 19:46)

Vesa Paasivirran muistolle

Maanantaina 14.09.2020 allekirjoittanut oli Hervannan Ravintola Peyton Placessa järjestämässä Tampereen firmabiljardiliigan kauden 2019-2020 mitaliotteluita. Finaalissa oma joukkueeni OLE United hävisi niukimmalla mahdollisella tavalla, yhdellä erällä, kotisalillaan pelanneelle SBVK:lle (Sekava BiljardiVeljesKunta). Biljardi-ilta sujui mukavissa merkeissä, kuten niin monta kertaa Peytonissa ennenkin. Kun palkinnot oli jaettu ja valokuvat räpsitty, selvisi, että kaikki ei ollutkaan niin kuin ennen. Pirkanmaan Pool-liigastakin tuttujen Peytonin "poikien" voittaessa firmabiljardiliigan mestaruuden sain ikäväkseni kuulla, että itsekin firmabiljardiliigaa aiemmilla kausilla satunnaisesti pelannut Vesa Paasivirta oli poissa.

Kyllähän se minulla tiedossa oli jo useamman vuoden ajan, että Vesalla oli terveysmurheita. Näin oli asianlaita jo silloin, kun Vesa vaimonsa Kirsin kera ilokseni saapui yritykseni biljarditilan Pool Roomin 1-vuotissynttäreille loppuvuodesta 2018. Tuolloin ohjelmassa oli kärrikilpailu toisen Hervannasta tutun biljardiherrasmiehen, Pekka Railon, kehittämillä säännöillä. Nyt on siis kaksi korkealle arvostamaani biljardimiestä poissa. Onneksi voimme tänä päivänäkin halutessamme YouTubesta katsoa trick shot -videota, jonka nämä vihreän veran gurut aikoinaan yhteisvoimin tekivät.

Vaikka Vesaa ei enää biljardikuvioissa nähdäkään, ei hänen merkityksensä ja panoksensa unohdu eikä menetä merkitystään. Peyton Placessa pelataan biljardia edelleen virkeästi ja myös Peyton Place Pool ry. jatkaa toimintaansa. Olisivatko asiat näin, ellei Vesa olisi tehnyt pitkää päivää ja uraa biljardin parissa?

Vesa Paasivirta oli monessa mukana, sekä pelaajana että järjestäjänä, taustavoimanakin. Oli hienoa seurata, miten saumattomasti Peyton Placessa kilpailut Pirkanmaan mestaruuskilpailuista aina Hervanta Openiin asti pyörivät, kun Vesa ja vaimonsa Kirsi olivat puikoissa. Tai no, Kirsi hoiti monesti varsinaisen kisan vetämisen ja Vesa enemmänkin apumiehenä piti huolen käytännön asioista ja siitä, että Kirsillä kaikki oli hyvin ruokapuolta myöten. Vesa teki kaikkensa, jotta Kirsillä, pelaajilla ja kaikilla läsnäolijoilla oli mahdollisimman hyvä olla. Kaiken oheistoiminnan lisäksi Vesa pelasi monesti itsekin - ja hyvin pelasikin. Häneltä kaikin puolin esimerkillistä toimintaa, eipä voi muuta todeta.

Itselläni Vesa kuuluu siihen sarjaan biljardi-ihmisiä, jotka olen tiennyt pitkään, mutta paremmin tuntenut vasta lyhyemmän aikaa. Vieläkin muistan, kuinka Pirkanmaan Pool-liigassa urani alkuaikoina tuli melkeinpä pelonsekaisin tuntein käytyä pelaamassa liigapelejä Peytonissa. Siellä oli vastassa sitkeä sissi, Vesa Paasivirta, jota vastaan oli kaikkea muuta kuin helppo pelata. Tuolloin olin niin nuori poika, että oppipojan roolihan siinä taisi meikäläiselle jäädä. Myöhemminkin tuli Vesan otteita paljon seurattua, SM-tason kisoja myöten, ja tuli pelattua tiukkoja vääntöjä sekä liigaotteluissa että parikisoissa. Viimeisimmäksi kohtaamiseksi taisi jäädä kautta aikojen ensimmäisen Pirkanmaan 9-pallon seniorimestaruuskilpailun ottelu 40-vuotispäiväni, jolloin panoksena oli pääsy mitaleille. Vesa oli aina kova, mutta reilu vastustaja. Niin tuolloinkin. Palloakaan hän ei antanut helpolla tai ilmaiseksi. Esimerkillistä, kerta kaikkiaan.

Vesa Paasivirran viimeisimpiä kisoja seuranneena täytyy ihmetellä yhtä asiaa: Vesan asennetta. Siitä huolimatta, että terveysasioiden kanssa oli varmasti paljonkin mietittävää, Vesa kilpaili sitkeästi ja menestyi erittäin hyvin. Pelaamisen nautinto toi varmasti iloa ja hyvää sisältöä vaikeisiin aikoihin. Biljardin sosiaalista puolta unohtamatta, olihan Vesa pidetty ja arvostettu biljardipersoona jo elinaikanaan.

Toki loppuvaiheessa oma pelaaminen väheni, mutta Vesa oli aina läsnä, vointinsa ja jaksamisensa mukaan. Biljardi oli lähellä miehen sydäntä loppuun asti. Humoristiseen sävyynsä Vesa kommentoi pelitilanteita ja esitti kysyttäessä omia näkemyksiään siitä, miten missäkin tilanteessa olisi vuosikymmenten kokemuksella itse mahdollisesti toiminut. Juuri se, ettei Vesa tyrkyttänyt omia näkemyksiään eikä nostanut itseään jalustalle, vaikka pelillisen menestyksen puolesta perusteita olisi ollut, teki Vesasta sen viimeisen päälle mukavan "Veskun", johon sain ilokseni tutustua ja jonka kanssa oli kiva vaihtaa ajatuksia biljardista. Hän oli biljardista aidosti innostunut ja sai muutkin innostumaan. Vesan osakkeita silmissäni nostaa entisestään se, että oman pelaamisensa lisäksi hän pyyteettömästi mahdollisti ja edesauttoi monen muun biljardiharrastusta.

Siitäkin olen erittäin iloinen, että Pirkanmaan Pool ry. ennätti tehdä Vesa Paasivirrasta yhdistyksen kunniajäsenen vuonna 2018. Tähän harvalukuiseen joukkoon kuuluvat Kari Haapanen, Aki Heiskanen, Pekka Railo, Kari Talvio, Mika Salonen, Kirsi Paasivirta ja Vesa Paasivirta. Lisäksi kunniapuheenjohtajaksi on nimetty Harri Hepo-oja. Vesan kunniajäsenyys kertoo omaa kieltään siitä, miten tärkeä henkilö hän oli sekä hervantalaisen biljardin että koko Pirkanmaan biljardin kannalta. Varsinkin seniorit, naiset ja juniorit olivat Peyton Placessa usein kilpasilla, mutta toki siellä muitakin biljardikilpailuita Pirkanmaan tasolla Vesan toimesta järjestettiin. Vesan kanssa tuli pohdittua monen kilpailun kilpailukutsuja viimeistä pilkkua myöten kohdilleen ja täytyy sanoa, että yhteistyö Vesan kanssa toimi aina ilahduttavan saumattomasti. Vesan kaltaisen biljardimiehen, joka itse pelasi ja osasi hienosti ajatella myös kanssapelaajien kantilta asioita, oli hienoa ja helppoa toimia.

Nyt Vesa Paasivirran poismenon jälkimainingeissa olen paljon miettinyt, mikä olisi hyvä hetki avata sanaista arkkua ja kirjoittaa ajatuksia Pirkanmaan Poolin sivuille. Ei tunnu riittävän hyvää hetkeä tulevan, mutta yritin nyt pukea ajatuksiani sanoiksi. Mielestäni Vesa jokaisen positiivisen sanan ansaitsee, siksipä tätä muisteluani kirjoitin. Jos joskus toivoisin, että osaisin sanoa asiat fiksusti ja hyvin, niin varsinkin nyt. Vaikea tilanne tämä, kun monen vuoden taistelun jälkeen tuleekin se totaalinen stoppi ja pitäisi kertoa, mitä sillä hetkellä omassa mielessä pyörii. Harmittaa tässä kaikessa se, että Vesalta jäi näkemättä Hervanta Openin 20-vuotisjuhlakilpailu. Harmituksen aiheisiin kuuluu myös se, että Vesan kanssa monesti puheena ollut parikilpailuun osallistuminen ei sitten omalta kohdaltani ikinä toteutunutkaan.

Harmittelu on kuitenkin toissijainen tuntemus. Enemmänkin tunnen kiitollisuutta siitä, mitä Vesaan liittyen sekä hänen seurassaan tuli koettua ja nähtyä. Moni hieno hetki olisi saattanut jo jäädä kokematta ja elämättä aiemminkin, mutta Vesa taisteli ja oli seuranamme niin pitkään kuin mahdollista. Tulen muistamaan Vesan ennen kaikkea taistelijana. Se Vesa oli niin biljardipöydällä kuin elämässä muutenkin. Ja ajatuksissani hän tulee olemaan sitkeä, esimerkillinen taistelija jatkossakin.

Biljardihetkistä kiittäen ja Kirsille jaksamista toivottaen,

Mika Salonen
Internet-vastaava
Pirkanmaan Pool ry.

Vastaa viestiin | Kirjoittajan tiedot

Ylös

Keskustelun viestit

  Mika Salonen (pe 09.10.2020 19:46)
    Kirsi (la 10.10.2020 17:24)


 

Toiminnot

Rekisteröidy
Muokkaa profiilia
Unohtuiko salasana?

Hae keskusteluista
Huomioitavaa

Pienet kultaiset kuvakkeet kertovat, että viesti on tänään lähetetty.


SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU