Pirkanmaan Pool ry.

SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU  


 

Pirkanmaan 9-cupia koskevat erityissäännöt

Pirkanmaan Pool ry. järjestää syksystä 2015 alkaen vuosittaisen joukkuekilpailun nimeltään Pirkanmaan 9-cup. Pääsääntöisesti syksyisin pelattavassa 9-cupissa kaikkien sarjatasojen joukkueet pelaavat toisiaan vastaan tasoituksin.

Ylös

Pelisysteemi ja tasoitukset

Pelimuotona on 9-pallo. Ottelut pelataan nelihenkisin joukkuein. Ellei erikseen mainita tai sovita, noudatetaan Pirkanmaan Pool-liigan yleisiä sääntöjä. Ne löytyvät PM-Poolin nettisivujen liigainfosta.

9-cup pelataan nimensä mukaisesti suorana cupina, joten joukkue putoaa pois kilpailusta heti ensimmäisestä otteluhäviöstä. Tasapelejä ei ole, joten jos pelit ovat 2-2 ja erätkin tasan, voittaja ratkaistaan spottipallokilpailulla (ks. lisätietoja alta).

Tasoitukset ja muut pelisysteemin yksityiskohdat, kuten myös kilpailusta pudonneiden losers cup ja siihen osallistumaan oikeutetut, päätetään vuosittain. Joka tapauksessa mestaruussarjassa pelaavat antavat tasoitusta alemmilla sarjatasoilla pelaaville.

Ylös

Erilaisten joukkueiden määritelmät

9-cup on kaikille avoin biljardikilpailu. 9-cupiin voivat osallistua liigajoukkueet ja ns. villit joukkueet. Lisäksi yhdistelmäjoukkueet ovat mahdollisia.

  • Liigajoukkue on tässä tapauksessa joukkue, jonka kaikki pelaajat pelaavat liigaa samassa joukkueessa. Liigajoukkueeksi katsotaan myös sellainen ryhmittymä, jossa esim. 1-3 pelaajaa pelaavat Pool-liigaa samassa joukkueessa ja loput pelaajat eivät ole vielä pelanneet liigaa lainkaan kuluvana kautena.
     
  • Joukkue tulkitaan ns. villiksi joukkueeksi, jos yksikään sen pelaajista ei ole pelannut Pirkanmaan Pool-liigassa kuluvan kauden aikana. Myös liigajoukkueiden "ylimääräisten" pelaajien muodostamat joukkueet tulkitaan villeiksi joukkueiksi.
     
  • Yhdistelmäjoukkueeksi 9-cupiin mielivä porukka katsotaan silloin, jos siinä pelaavat edustavat kukin eri liigajoukkuetta (ts. kaikki pelaavat liigaa). Kuitenkin siinä tapauksessa, että yksi pelaajista pelaa liigaa joukkueessa A ja ko. joukkue osallistuu 9-cupiin, tulkitaan yhdistelmäjoukkue villiksi joukkueeksi. Yhdistelmäjoukkueesta voidaan puhua vain siinä tapauksessa, että pelaajien liigassa edustamia joukkueita ei ole mukana 9-cupissa.
Ylös

Tasoitusten ja osanottomaksujen määräytyminen

Liigajoukkueet:
Jos Pool-liigassa pelaava joukkue saa jalkeille esim. kolme joukkuetta 9-cupiin, on näistä ensimmäisen osanotto ilmainen, mutta muut joutuvat maksamaan osanottomaksun, koska ne tulkitaan villeiksi joukkueiksi. Pelaajien tasoitukset riippuvat Pool-liigan sarjatasosta.

Villit joukkueet:
Villit joukkueet voivat osallistua 9-cupiin maksamalla osanottomaksun. Pelaajien henkilökohtaiset tasoitukset määritetään ennen kilpailun alkua ja niitä voidaan muuttaa kilpailun aikana. Villin joukkueen pelaajat eivät välttämättä pelaa samalla tasoituksella.

Yhdistelmäjoukkueet:
Joukkueiden ei tarvitse maksaa osanottomaksua. Pelaajien tasoitukset määräytyvät heidän edustamiensa liigajoukkueiden sarjatasojen mukaisesti.

Ylös

9-cupissa pelaavien edustuskelpoisuus sarjaotteluissa

Mikäli pelaaja pelaa 9-cupissa ns. villissä joukkueessa, on hän vapaa edustamaan Pirkanmaan Pool-liigan sarjakaudella mitä tahansa joukkuetta, mutta vain yhtä.

Jos joukkue pelaa 9-cupissa liigajoukkueen nimellä, joukkueeseen kuuluvat ovat kuluvan kauden ajan edustuskelpoisia vain tässä yhdessä joukkueessa. 9-cupissa liigajoukkuetta A edustavilla on oikeus pelata Pool-liigaa saman kauden aikana vain joukkueessa A.

Ylös

Spottipallokilpailu lyhyesti

Koska pelataan 9-palloa, spottipallokisassa ei tarvitse maalata. Pisteellä olevaa 9-palloa lyödään vapaasta käsipallosta aloituslinjan takaa. Pelaajat lyövät ottelussa käytetyn, arvotun pelijärjestyksen mukaisesti. Jokainen yrittää kertaalleen omalla vuorollaan. Mikäli kaikki pelaajat ovat lyöneet ja tilanne on edelleen tasan, alkaa kierros alusta äkkikuolemaperiaatteella (sudden death). Spottipalloja jatketaan, kunnes toisen joukkueen pelaaja onnistuu ja toisen ei.


 

Huomioitavaa

Sääntöjä on päivitetty viimeksi 08.10.2015. Muutokset mahdollisia.

Katso myös

Pelisysteemi ja tasoitukset

Erilaisten joukkueiden määritelmät

Tasoitusten ja osanottomaksujen määräytyminen

9-cupissa pelaavien edustuskelpoisuus sarjaotteluissa

Spottipallokilpailu lyhyesti


SEURA | LIIGAINFO | JOUKKUEET | OTTELUOHJELMAT | SARJATAULUKOT | RANKINGLISTAT | TIEDOTTEET | KESKUSTELU